Pleme Hadza u Tanzaniji

Jedno od posljednjih plemena lovaca sakupljača na svijetu.

Prvi hrvatski VR dokumentarni film

Najnoviji, potpuno imerzivni oblik pripovijedanja koji teleportira u dalek i nepoznat svijet.

Knjiga koja istražuje vlastite granice

Univerzalna priča o odnosu ravnoteže čovjeka i prirode, čovjeka i društva.

Film

Lovci sakupljači

Nakon istraživanja ključnih lokacija, zajednica i priča lovaca sakupljača diljem svijeta, Davor Rostuhar je u ožujku 2023. godine proveo tri tjedna u Tanzaniji s pripadnicima plemena Hadza kojima se vratio deset godina nakon prvog susreta. Prateći njihov svakodnevni život i odjekujući njihovim predivnim kliktavim jezikom, ovaj VR dokumentarac pruža nam priliku da bolje razumijemo druš...

10,00  (75,35 kn)
VR film 'Lovci sakupljači'

Making of

Pogledajte kako je nastao prvi hrvatski dokumentarni VR film ‘Lovci sakupljači’! Zavirite iza kulisa ekspedicije Davora Rostuhara i njegovog tima do jednog od posljednjih plemena koje i danas živi lovačko-sakupljačkim načinom života. Saznajte o iskustvu snimanja u VR-u i mogućnostima za kombiniranje tehnologije i umjetnosti koje nam donosi budućnost.

MULTIMEDIJALNO PREDAVANJE + VR FILM + Q&A

Event s autorom

Intimni događaj ‘Lovci sakupljači – Event s autorom’ okuplja do 25 sudionika koji će imati priliku dublje i osobnije upoznati čitav projekt ‘Lovci sakupljači‘, te Davora Rostuhara pitati što god ih zanima o samom projektu, kao i korištenju VR tehnologije u umjetnosti.

‘Lovci sakupljači – Event s autorom’ započinje multimedijalnim predavanjem Davora Rostuhara u trajanju od 30 minuta. Predavanje iznosi pozadinu ideje i realizacije projekta ‘Lovci sakupljači‘, pružajući behind the scenes uvid u ovaj inovativni proces. Također daje uvod u VR iskustvo koje slijedi i nudi osnovne informacije o VR tehnologiji i samom procesu izrade filma.

Nakon predavanja, slijedi prikazivanje VR filma ‘Lovci sakupljači‘ koji publici omogućuje doživljaj života lovaca sakupljača iz prve ruke. Film gleda svaka osoba individualno, smještena u udobno rotirajuće sjedalo te korištenjem VR headseta.

Po završetku filma, Davor u sklopu Q&A sesije u trajanju od 30 minuta odgovara na pitanja o projektu, filmu i knjizi. Na kraju događaja, Davor potpisuje svoje knjige i druži se s gostima eventa. Davorovu najnoviju knjigu ‘Lovci sakupljači‘, također nastalu u sklopu ovog projekta, kao i sve njegove prijašnje knjige, moguće je kupiti u prostoru VR kina KEK.

Sinergija multimedijalnog predavanja, VR filma i Q&A sesije omogućuje dublje razumijevanje konteksta lovaca sakupljača, kao i upoznavanje s potencijalima VR tehnologije u suvremenoj umjetnosti i obrazovanju.

Knjiga

 

Davor Rostuhar 2013. godine posjetio je pleme Hadza, pleme lovaca sakupljača u Tanzaniji. Svojim prijateljima s istoka Afrike vratio se desetljeće kasnije dokumentirajući promjene koje su obilježile njihovo društvo i okolinu.

Što čovjek uskoro virtualnog doba može od lovaca sakupljača naučiti o egalitarnosti, održivosti, slobodnom vremenu i životu bez sukoba? Ova knjiga nije tek priča o jednom plemenu, već i poziv na promjenu, na istraživanje vlastitih granica i na otkrivanje dubokog razumijevanja drugih kultura i samih sebe.

– Želimir Periš

Predavanje

Pogled u život lovaca sakupljača ekskluzivna je prilika koju nove generacije više nikad neće moći iskusiti.

Za vrijeme milijun godina evolucije naše vrste, više od 99% vremena ljudi su bili lovci i sakupljači. Za to vrijeme evoluirao je i naš “hardware” i “software”.

Još uvijek postoji nekoliko plemena koja tako žive. Susret s njima otkriva duboku priču o ljudskoj prirodi i prepun je lekcija: kako živjeti u skladu s prirodom i u složnom društvu.

Multimedijalno predavanje Davora Rostuhara o lovcima sakupljačima educira, inspirira i potiče na propitkivanje svijeta i sebe samih.